Biologické efekty látek višňovky

Desítky komponent višňovky jsou sladěny tak, aby jejich formulace a koncentrace byly k prospěchu zdraví jejích konzumentů, pokud  tento nápoj bude užíván  s citem a mírou jako lék, aperitiv, tvůrce dobré pohody  a když tedy nebude procházet hrdlem v nadměrném množství,  jak se to někdy přihodí  vínům révovým u povah slabých.  Na etiketě láhve s višňovkou  je uvedena doporučená dávka, která  vychází jak z dlouholetých  osobních zkušeností, tak i  z poznatků dalších osob, nakloněných tomuto nápoji -  lidí, kteří  blahodárné účinky užívání višňovky už poznali.

Věřím, že Klub přátel višňovky tvoří jen lidé rozumní, kteří nebudou o tomto nápoji šířit takový blud, že pít se dá bez jakéhokoliv omezení. Proto nebudu zacházet do krajnosti škodlivých následků nadměrného užívání jednotlivých látek, nýbrž do blahodárných účinků původních ingrediencí, závisejících na střídmosti a zdravém selském rozumu.

Z několika důvodů nemohu popisovat  ingredience a z nich získané směsi látek, ale jen  efekty  jejich působení na naše zdraví, jak jsem  je nalezl v odborné literatuře. Zastoupení těch ingrediencí ve skladbě višňovky, zesílené  synergickými, či zeslabené  antergickými  efekty  vzájemného působení látek, pak rozhodují o míře, v jaké se  blahodárné účinky višňovky jako velmi bohaté  směsi  látek na zdraví  konzumenta projeví.  Významné,  blahodárné účinky na zdraví uživatele višňovky  mají také produkty vznikající při pomalé a dlouhodobé fermentaci višní, tedy při nových  formulacích původních látek višní.   Jestli je poměr  ingrediencí ve višňovce zdařilý, to může posoudit každý sám.  Je vhodné  opatrně přizpůsobovat doporučenou denní dávku tohoto nápoje osobním zkušenostem, možnostem a zejména aktuálnímu tlaku externích mikroorganizmů a zdravotnímu stavu.  Příznivé efekty  budou  u každého uživatele tvořit   individuální profil  z celého  spektra  níže uvedených vlivů jednotlivých ingrediencí :

 

. působí při léčbě nespavosti

- působí proti nervozitě

- působí proti duševní únavě

- zlepšuje soustředění

- povzbuzuje srdeční činnost a celkové vzpružení organizmu

- napomáhá trávení

- zlepšuje chuť k jídlu a chuťové vjemy

- příznivě upravuje činnost střev a konzistenci střevního obsahu

- zmírňuje  průjmy a zácpy

- zmírňuje  břišní bolesti a křeče

- působí proti nadýmání

- má antibiotické účinky

- má protivirový účinek. Jedna substance  višňovky byla ještě do nedávna  hlavním celosvětovým  zdrojem kyseliny shikimové pro výrobu protivirového léku Tamiflu (oseltamivir)- a to až do doby, kdy jej nahradila kyselina shikimová, získávaná  fermentací  modifikovanou bakterií escherichia coli  a  syntézami.

- působí proti viru lidské imunodeficience (HIV)

- účinkuje proti nachlazení, kašli, chřipce,

- pomáhá při léčbě hypertenze

- zlepšuje  krevní oběh

- zlepšuje srážlivost krve

- snížuje hladinu LDL cholesterolu v krvi

- pomáhá při léčbě chudokrevnosti

- podporuje tvorbu bílých krvinek

- podporuje funkce jater

- zmírňuje  krvácení z nosu a silné menstruace

- má protizánětlivé účinky

- pomáhá při zánětu očí

- obsahuje enzymy, používané v enzymoterapii

- obsahuje silice, používané v aromaterapii

- zlepšuje pleť (toto sdělení, uvedené o jedné substanci na https://en.wikipedia.org/wiki/  však nebylo doloženo  studiemi)

- napomáhá léčbě glaukomu, zeleného očního zákalu

- pomáhá při kolikách  a revmatizmu

- významně přispívá  nejen  k  prevenci onemocnění  prostaty a štítné žlázy, ale při jejich terapii.

- napomáhá rozpouštění ledvinových kamenů

- pomáhá  při  léčbě zánětu ledvin (nefritidy)

- vykazuje močopudné efekty, pomáhá  při problémech s močovými cestami

- pomáhá při léčbě zánětů  a dalších potíží se slinivkou

- pomáhá při léčbě astmatu a dalších nemocí  dýchacích cest

- působí proti bolestem

- má protinádorové, antioxidační a  antiproliferační (chemopreventivní) účinky

- brání růstu nádorových buněk

 

Závěrem samostatně zmiňuji příznivý efekt pití přiměřeného, malého množství alkoholu, který doporučená denní dávka višňovky nepřekračuje. Zásluhou etylalkoholu jsou chráněny telomery našich chromozomů,  nezkracují se  a   tím se nám  prodlužuje život. Tento závěr studie publikovali  6.12.2013  Vědci z Tel Aiv University a Columbia University, viz  https://www.sci-news.com/genetics/science-caffeine-alcohol-genome-01605.html

 

Nejen ke zmíněnému alkoholu, ale ke každému účinku látek každé  jednotlivé ingredience višňovky je dostupný  dostatek  odborných informací.

O.D.