Biologické efekty látek višňovky
Desítky komponent višňovky jsou sladěny tak, aby jejich formulace a koncentrace byly k prospěchu zdraví jejích konzumentů, pokud tento nápoj bude užíván s citem a mírou jako lék, aperitiv, tvůrce dobré pohody a když tedy nebude procházet hrdlem v nadměrném množství, jak se to někdy přihodí vínům révovým u povah slabých. Na etiketě láhve s višňovkou je uvedena doporučená dávka, která vychází jak z dlouholetých osobních zkušeností, tak i z poznatků dalších osob, nakloněných tomuto nápoji - lidí, kteří blahodárné účinky užívání višňovky už poznali.
Věřím, že Klub přátel višňovky tvoří jen lidé rozumní, kteří nebudou o tomto nápoji šířit takový blud, že pít se dá bez jakéhokoliv omezení. Proto nebudu zacházet do krajnosti škodlivých následků nadměrného užívání jednotlivých látek, nýbrž do blahodárných účinků původních ingrediencí, závisejících na střídmosti a zdravém selském rozumu.
Z několika důvodů nemohu popisovat ingredience a z nich získané směsi látek, ale jen efekty jejich působení na naše zdraví, jak jsem je nalezl v odborné literatuře. Zastoupení těch ingrediencí ve skladbě višňovky, zesílené synergickými, či zeslabené antergickými efekty vzájemného působení látek, pak rozhodují o míře, v jaké se blahodárné účinky višňovky jako velmi bohaté směsi látek na zdraví konzumenta projeví. Významné, blahodárné účinky na zdraví uživatele višňovky mají také produkty vznikající při pomalé a dlouhodobé fermentaci višní, tedy při nových formulacích původních látek višní. Jestli je poměr ingrediencí ve višňovce zdařilý, to může posoudit každý sám. Je vhodné opatrně přizpůsobovat doporučenou denní dávku tohoto nápoje osobním zkušenostem, možnostem a zejména aktuálnímu tlaku externích mikroorganizmů a zdravotnímu stavu. Příznivé efekty budou u každého uživatele tvořit individuální profil z celého spektra níže uvedených vlivů jednotlivých ingrediencí :
. působí při léčbě nespavosti
- působí proti nervozitě
- působí proti duševní únavě
- zlepšuje soustředění
- povzbuzuje srdeční činnost a celkové vzpružení organizmu
- napomáhá trávení
- zlepšuje chuť k jídlu a chuťové vjemy
- příznivě upravuje činnost střev a konzistenci střevního obsahu
- zmírňuje průjmy a zácpy
- zmírňuje břišní bolesti a křeče
- působí proti nadýmání
- má antibiotické účinky
- má protivirový účinek. Jedna substance višňovky byla ještě do nedávna hlavním celosvětovým zdrojem kyseliny shikimové pro výrobu protivirového léku Tamiflu (oseltamivir)- a to až do doby, kdy jej nahradila kyselina shikimová, získávaná fermentací modifikovanou bakterií escherichia coli a syntézami.
- působí proti viru lidské imunodeficience (HIV)
- účinkuje proti nachlazení, kašli, chřipce,
- pomáhá při léčbě hypertenze
- zlepšuje krevní oběh
- zlepšuje srážlivost krve
- snížuje hladinu LDL cholesterolu v krvi
- pomáhá při léčbě chudokrevnosti
- podporuje tvorbu bílých krvinek
- podporuje funkce jater
- zmírňuje krvácení z nosu a silné menstruace
- má protizánětlivé účinky
- pomáhá při zánětu očí
- obsahuje enzymy, používané v enzymoterapii
- obsahuje silice, používané v aromaterapii
- zlepšuje pleť (toto sdělení, uvedené o jedné substanci na https://en.wikipedia.org/wiki/ však nebylo doloženo studiemi)
- napomáhá léčbě glaukomu, zeleného očního zákalu
- pomáhá při kolikách a revmatizmu
- významně přispívá nejen k prevenci onemocnění prostaty a štítné žlázy, ale při jejich terapii.
- napomáhá rozpouštění ledvinových kamenů
- pomáhá při léčbě zánětu ledvin (nefritidy)
- vykazuje močopudné efekty, pomáhá při problémech s močovými cestami
- pomáhá při léčbě zánětů a dalších potíží se slinivkou
- pomáhá při léčbě astmatu a dalších nemocí dýchacích cest
- působí proti bolestem
- má protinádorové, antioxidační a antiproliferační (chemopreventivní) účinky
- brání růstu nádorových buněk
Závěrem samostatně zmiňuji příznivý efekt pití přiměřeného, malého množství alkoholu, který doporučená denní dávka višňovky nepřekračuje. Zásluhou etylalkoholu jsou chráněny telomery našich chromozomů, nezkracují se a tím se nám prodlužuje život. Tento závěr studie publikovali 6.12.2013 Vědci z Tel Aiv University a Columbia University, viz https://www.sci-news.com/genetics/science-caffeine-alcohol-genome-01605.html
Nejen ke zmíněnému alkoholu, ale ke každému účinku látek každé jednotlivé ingredience višňovky je dostupný dostatek odborných informací.
O.D.