O biologicky významných složkách višňovky
Hlavní složkou nápoje jsou višně, o nichž je mnoho odborných studií a článků, například z Ústavu výživy věd na University of Arizona, viz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/21229414/?i=2&from=/20944519/related
Višně, podobně jako třešně, jsou bohaté na antokyany, flavonoid quercetin, hydroxycinamáty, draslík, vlákninu, vitamín C, karotenoidy, melatonin (viz https://www.researchgate.net/publication/226691176_Melatonin_in_plants ), fenoly a mnohé další biologicky aktivní látky. Konzumace višní přináší potenciální preventivní zdravotní výhodu ve vztahu k rakovině, kardiovaskulárním onemocněním, k diabetes, k zánětlivým onemocněním a k Alzheimerově chorobě.
Melatonin je hormon, který má důležité funkce v řízení našich biologických rytmů "den-noc" i těch biologických rytmů, které souvisí se střídáním ročních období. Zvýšení jeho hladiny v krvi vede k nutkání ke spánku (ovlivňuje cirkadiánní rytmy). Jeho koncentrace v našem těle je závislá na střídání světla a tmy, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Melatonin.
V odborné literatuře je zmiňováno mnoho fyziologických funkcí melatoninu. Jednou z nich je účast tohoto hormonu na aktivaci buněčné sebevraždy (apoptózy) buněk tumorů a současně blokování apoptózy u zdravých buněk (Rausová, P., odstavec "Melatonín a apoptóza", Bioprospekt 1/2015, str. 14)
Velmi poučný je článek o melatoninu, uvedený na webové stránce https://www.uspesna-lecba.cz/co-se-vas-tyka/proc-je-melatonin-ucinnym-lekem-proti-rakovine/
Višně jsou naším nejbohatším sezónním a višňovka celoročním přírodním zdrojem jódu, který přispívá ke správné funkci prostaty, štítné žlázy a metabolizmu živin. Jód je skrze jeho vliv na apoptózu velmi účinný proti všem prekancerózním kožním lézím a pravděpodobně i proti mnoha nádorovým lézím (viz https://thyroid.about.com/library/derry/bl2a.htm) . V některých onkologických centrech je jód aplikován při léčbě rakoviny prostaty, a to s mimořádně vysokou úspěšností.
Jód zlepšuje kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, zklidňuje nervy a zlepšuje mentální funkce (viz https://biolab.webpark.cz/jod.htm) , odkud je i níže uvedená tabulka, uvádějící obsah jódu v potravinách :
Potravina |
Jod |
Potravina |
Jod |
(100 g) |
(mg) |
(100 g) |
(mg) |
višně |
330 |
halibut |
51,6 |
třešně |
274 |
sleď |
39,1 |
treska |
135 |
špenát |
20,9 |
vejce |
97,4 |
žampiony |
18 |
citrón |
80 |
hrách |
13,7 |
úhoř |
50 |
mléko |
10,7 |
makrela |
45 |
čokoláda |
250 |